La Colla Vella, capdavantera en la recerca històrica rigorosa i professionalitzada

La història dels castells i de la Colla Vella és, després dels propis castells, un dels aspectes que desperta més interès, curiositat, passió i, de vegades, controvèrsies. Conèixer la història i els orígens és quelcom essencial en qualsevol àmbit social o cultural. En el cas dels castells i de la Colla Vella dels Xiquets de Valls, aquest coneixement encara és més rellevant. I és més rellevant perquè, en el fons, estem explorant l’origen –a Valls– d’una tradició absolutament singular. I juntament amb aquest origen, estem escrutant el paper i el protagonisme que la nostra Colla hi ha tingut des del primer dia, fa més de 200 anys.

Aquesta història, fins al moment, ha estat bàsicament abordada des de les fonts de la tradició oral i des de bibliografia o estudis precedents que han tractat parcialment el nostre esdevenir. Sense restar cap mena de mèrit als treballs ja fets i publicats, és evident, doncs, que calia prendre la iniciativa per iniciar un nou projecte de recerca global i amb totes les garanties acadèmiques que pot proporcionar la participació d’estudiosos o professionals d’una institució de prestigi com la universitat i, en aquest cas, la Universitat Rovira i Virgili (URV), com a universitat pública més arrelada al territori amb més tradició castellera.

L’evidència que calia prendre aquesta iniciativa encara és més patent quan observem que, de tant en tant, junt amb alguns textos benintencionats, voluntariosos i solvents, n’apareixen d’altres –i no cal dir noms– de no tan solvents, que inclús poden arribar a ser ofensius per la manca de respecte i rigor.

Així doncs, la Colla Vella ha volgut apostar per crear un marc d’estudi sobre la història dels Xiquets de Valls i la nostra Colla sotmesos al rigor científic i a la professionalitat acadèmica. És per aquest motiu que, des de fa temps, ens vam plantejar de fer-ho de la mà dels investigadors de la Universitat Rovira i Virgili.

En aquesta línia, des de fa gairebé quatre anys, un reduït grup de treball de la nostra Colla va iniciar els plantejaments perquè aquest projecte es pogués dur a terme. Més tard, un estudiant de doctorat de la URV es va adreçar a la Colla per demanar algunes informacions i contactes que li permetessin avançar en el seu projecte de recerca sobre la història dels Xiquets de Valls durant el franquisme. Des del grup de treball vam donar resposta a les seves necessitats i es va anar seguint el procés. Fruït de l’excel·lent treball realitzat per  aquest estudiant i investigador, n’ha acabat resultant una magnífica tesi doctoral sobre la història dels Xiquets de Valls.  Aquesta tesi, titulada Els Xiquets de Valls durant el primer franquisme (1939-1960), ha estat elaborada pel Dr. Àlex Cervelló Salvadó i ha estat  dirigida pel prestigiós catedràtic en Història Contemporània de la URV, Dr. Josep Sànchez Cervelló. La tesi doctoral,  en  el moment de ser avaluada pel tribunal universitari, va tenir la màxima qualificació possible de cum laude. La tesi tracta, en sentit ampli, la història dels Xiquets de Valls, relatant els esdeveniments que van protagonitzar durant aquest període la Colla Vella i també les altres colles vallenques, com la colla Xiquets de Valls –“la barreja” o “colla unificada”– i la colla Muixerra, que més tard van desaparèixer. Tot això és analitzat des de diverses perspectives: la de les Colles, la dels castellers que en formaren part i la dels fets històrics i socials que, en el marc del règim franquista, condicionaren aquesta realitat.

L’elevada qualitat i l’excel·lent valoració obtinguda per la tesi van fer que la Colla es plantegés negociar amb el propi investigador i amb la URV l’adquisició dels drets d’edició i publicació de la tesi, cosa que ja s’ha acordat i s’ha recollit en un conveni establert entre la Colla, la Universitat i l’investigador. Així doncs, aquesta tesi es convertirà molt aviat en un llibre sobre la història dels Xiquets de Valls durant el període de referència. No només això, sinó que, a més a més, aquest acord de col·laboració comportarà que en els propers anys es pugui anar treballant tots els períodes de la nostra llarga història, des dels orígens fins l’actualitat. Serà, sens dubte, el projecte mes ambiciós, més complet i amb tot el rigor acadèmic que s’ha fet mai sobre els Xiquets de Valls.

No podem ni volem deixar de mencionar a l’empresa Antex, els nostres amics de Hangzhou, perquè també és gràcies a ells i al conveni que tenim signat que tot aquest projecte i la seva continuació són possibles i viables econòmicament.

Josep Solé Tarragó

Entrevista extreta de “LaVeu de la colla Vella” nº 126

Comentaris

No hi ha comentaris

Deixa el teu comentari

(obligatori)

(obligatori)


 
© Colla Vella dels Xiquets de Valls, tots els drets reservats | Avís legal